15 september : Van Oslo naar huis

Vannacht echt beroerd geslapen, ik ben nu echt verkouden en heb pijn in mijn keel en kriebelhoest. Ook zijn er aziaten naast ons een feestje aan het houden. Gegil, gelach, er vallen glazen. Tot er iemand tegen de tussendeur aandondert twijfelen we waar het geluid vandaag komt. Na die klap weten we het wel. Huub bonst echt heel hard op de deur en ze schrikken zich het apelazerus en het is doodstil. Gelukkig!

Normaal in Nederland heb ik niks tegen aziaten maar hier….het zijn er teveel en ze zijn echt ongemanierd…
Maar goed, rond 9.00 uur gaan we ontbijten en zoals bij de andere 2 Scandic hotels is er weer een geweldig ontbijt. Deze keer eet ik iets meer dan andere keren en hoop maar dat het goed gaat met de darmen.

Op de kamer proberen we al onze losse troep (plastic tassen met was, schoenen, boodschappen en koelbox) weer in de koffers te krijgen en zowaar het lukt. Om 11.00 gaan we dan uitchecken. Ik krijg er nog een hoestbui waar ik bijna niet meer uitkom maar ik heb betaald en we mogen weg.

We kijken eerst even in Fornebu zelf rond, het is een soort Wassenaar van Oslo, hele mooie dure huizen en auto’s op een schiereilandje. We proberen ook nog een supermarkt te zoeken om wat lekkere dingen mee naar huis te nemen maar ze zijn allemaal dicht op zondag. Wat een pech.

Het hotel
Fornebu zelf, ik zou hier kunnen wonen
Het park

Dan rijden we door naar een groot gratis park in Oslo zelf Vigelandsparken:
Gustav Vigeland maakte dit park en het is het meest essentiële project van zijn carrière. Het park wordt beschouwd als zijn levenswerk. Hij beschouwde carrière en leven als onlosmakelijk met elkaar verbonden en zou het het werk van zijn bestaan noemen. Brons, zilver en graniet zijn de belangrijkste materialen voor het maken van meer dan 200 beelden. Hij was niet alleen geïnteresseerd in het maken van de vormen van de sculpturen, hij zorgde er ook voor dat het architectonische ontwerp en de plaatsing van de dingen op de plek waren die hij in zijn hoofd had gepland.

1 van de 200 beelden
vlinder op een bloem

Het is lekker weer, zonnig en 17 graden en dus is het vrij druk in het park. We parkeren vlakbij in een parkeergarage en lopen er een uur rond. Het is een mooi park! Zie de foto’s.

Daarna rijden we door naar Gardermoen airport, nog zo’n 3 kwartier rijden. Het inleveren van de auto gaat weer vlot, het inchecken van de bagage zowaar ook en dan blijkt er na de controle een Fridays restaurant te zitten. Lekker! We gaan daar eens lekker laat lunchen/vroeg dineren want van 17.00 tot 20.00 uur zijn we straks onderweg dus van eten komt dan niet veel. Het smaakt goed maar ik krijg het niet op en doe nog voorzichtig met eten maar we zitten er wel 1,5 uur. Dan kijken we nog naar wienerbrod of iets anders voor thuis maar ik vind er maar 1, dat schiet niet op met 4 personen dus laat dan ook maar.

uit het vliegtuig

We hadden gehoopt weer de plek tussen ons vrij te houden maar helaas, er blijkt eerder die dag een vlucht gecanceld te zijn waardoor deze helemaal vol zit en we ook nog eens een half uur te laat vertrekken. Onderweg halen we het een beetje in maar uiteindelijk is het toch tegen 21.00 uur voor we opgehaald en thuis zijn. We babbelen met de jongens en bellen de ouders dat we weer veilig thuis zijn.

Het was een fijne vakantie! Jammer dat we qua gezondheid geen 100% waren maar we hebben ondanks dat genoten en ontzettend veel gezien. De natuur is echt indrukwekkend. Qua weer hebben we eigenlijk ook wel mazzel gehad. Effectief hebben we niet veel in de regen gelopen.
Eten en drinken is wel echt heel duur. Voor frisdrank betaal je rond 6,00 per glas en een glas huiswijn 14,00. Dat zijn geen grappige prijzen. Bij vrijwel alle restaurants kregen we een kan ijswater en 2 glazen op tafel en daar hebben we het bij gehouden. Dat zullen ze niet leuk gevonden hebben maar dat is dan jammer, gnagna. Benzineprijs is ongeveer hetzelfde als in Nederland. Nu reed onze rental op diesel en dat was weer iets goedkoper.

Bedankt weer voor het meelezen!!
xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *