10 sep: Jönköping, Huskvarna en Gränna

Lekker geslapen ondanks af en toe gekke geluiden op het dak (tja dat heb je in een bos, ik hoop dat het eekhoorntjes waren) en pas tegen achten wakker. Lekker rustig aan gedaan en pas tegen 11.00 uur besluiten we een tocht te gaan maken. Het is mooi weer maar wel maar zo’n graad of 14/15.

We rijden naar Jönköping, nog 50 minuten hiervandaan. Onderweg komen we het eerste stuk van 20 minuten 1 auto en 2 fietsers tegen. We zeggen tegen elkaar, nou je moet hier geen pech krijgen en dan geen mobiel bij je hebben, dat is dubbel pech. 🙂
De plaats ligt helemaal ten zuiden van een van de twee grootste meren in Zweden, het Vättermeer: ‘ Het Vättermeer ligt in Zuid-Zweden. Met een grootte van 1893 km² en inhoud van 77,6 km³ is het het op een na grootste meer van Zweden. Het is circa 128 km lang en 30 km breed. Het diepste punt is 128 meter. Het meer is ontstaan door slenkvorming. De wateraanvoer is geringer dan de afvoer. ‘

We kijken er bij het stadspark dat wat hoger ligt met mooi uitzicht op een stukje stad. Ook is er een toilet (toaletter) en dat is altijd fijn.

Uitzicht vanuit het stadspark
Stadspark

Dan gaan we door naar Huskvarna wat echt vlak naast Jönköping ligt. Hier is een hoop te zien:

Lief straatje met oude winkeltjes
Waterval
Medieval kerkje uit 1600

We rijden over superschattige weggetjes langs van die oude rode boerderijen met veel paarden. Veel mensen zwaaien als we langskomen.

Zweedse platteland

We lunchen bij een soort grote winkel met veel appelbomen, waar ze ook andere regionale produkten verkopen, ze hebben er vooral veel appels en alles wat daarvan gemaakt wordt. Maar ook vlees, groenten, fruit, veel jammetjes, crackers etc. We eten er een wrap. Geen idee wat we precies zaten te eten maar het was erg lekker.

Vanaf daar rijden we door naar Gränna: ‘ Het slot Brahehus is een hedendaagse ruïne gelegen aan de rijksweg E4, het Vättermeer en drie kilometer vanaf Gränna in het Zweedse landschap Småland.’ Als we er aan komen, zien we een benzinestation en een restaurant aan de verkeerde kant van de weg. Ik kijk verbaasd om me heen, dit kan het niet zijn…. Als we alweer bijna weg willen rijden zie ik een bordje en blijkt dat je onder de weg door kunt lopen naar de ruïne. Het is een fotogenieke plek.

Eigenlijk hadden we ook nog in het plaatsje zelf willen kijken, dat moet ook leuk zijn. Helaas is het al 16.00 uur en moeten we nog boodschappen doen en nog ruim een uur terugrijden. We gaan daarom terug en besluiten bij een ICA Kvantum boodschappen te doen. Het blijkt een hele mooie grote supermarkt te zijn. We kopen een gegrilde kip en broccoli voor vanavond en ook meteen wat voor morgen. Ook meer flessen water want het water in het huisje is echt zo vies. Zelfs als je je handen wast, stinken ze. Dat is wel echt jammer want het huisje is verder zo leuk en ligt zo mooi.

De weg terug genieten we weer van de uitzichten langs het meer en ook later de kleine weggetjes. Er is in Zweden nog erg veel ruimte en natuur!!

Mooie weg, links rotsen, rechts het meer
Aan de overkant van dit meer ligt ons huis
Met flink inzoomen heb ik ‘m gevonden

Na het eten ga ik nog even naar buiten voor de zonsondergang en daarna lekker op de bank hangen. Wat een geweldige dag was het vandaag. Veel gezien en mooi weer!

Met een stukje van het huisje erbij

Morgen blijven we meer in en rond het huisje en gaan we een dagje relaxen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *