13 sep: Ales Stenar en Ystad

Na 7 uur slaap voor mij en 11 uur (!!) voor Huub ontbijten we in ons kleine huisje. In Denemarken en Zweden hebben ze overal broodroosters en Kryderboller (broodjes die je doorsnijdt en toast) Ook het gewone brood is hier lekker en koop je ongesneden.

De winkeltjes bij Ales Stenar

We gaan uiteindelijk pas rond 11.30 uur op pad. Huub heeft op de kaart gekeken en denkt de Ales Stenar te kunnen vinden. Na 20 minuten geeft hij toe dat hij toch het adres van mij nodig heeft en we zetten dat in de Tomtom. Haha, die weggetjes lijken hier toch teveel op elkaar. We waren veel te ver en moeten weer een stuk terug. Eenmaal daar vinden we een mooie parkeerplaats en herkennen we de omgeving van een scene uit de Deense serie Rita, die we kort geleden hebben gezien.
De Ales Stenar liggen natuurlijk weer op een berg en dat betekent….jaja mijn favoriete bezigheid deze vakantie; klimmen!

Halverwege even uitrusten en een fotootje maken
nog verder…

Ik had nog spierpijn van gisteren maar goed, we doen het maar weer. Eerst 2 flinke trappen en daarna gewoon heel erg schuin omhoog. Eenmaal boven waait het echt hard. Mijn haar waait steeds voor de camera, dat is lastig foto’s maken.

En dan zie je dit
En dan dit…Huub kijkt wat wild maar dat komt door de storm 🙂

De Ales Stenar zijn 59 stenen, eigenlijk a la Stonehenge. Ze liggen er al heel lang (sinds rond het jaar 600) in de vorm van een schip en je kunt er maanstanden en ook tijden mee zien? Echt heel spannend is het niet maar ja, iedereen komt ernaar kijken dus doen wij het ook maar. Huub vindt het wel interessant en staat nog een tijd op het bord te studeren.

Ruige kust
En hier de Zweedse zeekoeien

We lopen langs de rand en bekijken de uitzichten. We zien ook nog echte Zweedse zeekoeien. 🙂

Eenmaal beneden kijken we nog in een winkeltje en lopen langs de restaurantjes e.d. die er zitten. Dan gaan we door naar Ystad. Wij zitten daar een paar kilometer buiten in ons huisje. We kijken eerst waar de boot naar Bornholm vertrekt want die moeten we morgen om 10.30 uur hebben.
Het duurt even maar we vinden de locatie en het bleek best dichtbij te zijn.

Dan parkeren we de auto bij het teater en lopen de binnenstad in. Op zondagmiddag blijken de winkels dicht te zijn en het is er (daarom?) heel rustig. Ystad is bekend van Wallander. Wij hebben deze serie nooit gezien dus we herkennen niets. Het zijn wel allemaal superschattige huisjes dus ik maak wel veel foto’s.
Dat Zweeds is wel echt een grappige taal. Wat denken jullie dat Sjukhus betekent? Als je het hardop zegt, weet je het meestal wel. Öppet vind ik ook zo grappig. Dat staat bij alles dat open is.

Hoe schattig is dit?
De kerk met mooie bloemen

De Coop supermarkt is wel open en besluiten maar meteen weer eten voor vanavond te kopen en wat lekkere wienerbrodjes.

Tegen 15.00 zijn we dan weer terug en nemen een late lunch. Daarna weer relaxtijd met tabjes, telefoon en tijdschrift. Ook begin ik vast met mijn verhaal.

Rond 19.00 uur lopen we weer even naar het strand. Het is de hele dag rond de 18 graden geweest maar vrij bewolkt. De zonsondergang is dus ook niet zo spannend. We zijn de hele dag wat later en eten dus ook onze spare ribs met salade voor ons doen heel laat.

Het was weer een lekkere dag. Morgen naar ons laatste huis op Bornholm. Kort rijden en 1.20 uur varen op de ferry. Wat trouwens raar weinig kost: 99 Deense kronen, dat is Eur 13,50 voor de auto en 2 personen!

Tot morgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *